Králík s nivou
Porce králíka osolíme, opepříme, potřeme česnekem a obalíme v mouce. Pak je zprudka opečeme na oleji a odložíme. V oleji rozpustíme nakrájenou slaninu a osmahneme nasekanou cibulku. Přidáme králíka, trochu rajského protlaku, podlijeme vývarem a bílým vínem. Asi 20 minut dusíme, pak zasypeme strouhanou nivou a sýr necháme v omáčce rozpustit.
králík
sůl
pepř
česnek
hladká mouka
olej
slanina
cibule
rajský protlak
vývar nebo masox
bílé víno
niva
Staročeský králík na smetaně
Králíka nasekáme na porce, osolíme, posypeme mletým zázvorem a lehce opečeme na oleji s nakrájenou cibulí. Vše zaprášíme moukou, osmahneme, rozmícháme, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Před koncem dušení přidáme smetanu, ochutíme citrónovou šťávou a krátce povaříme. Mandle spaříme ve vařící vodě, oloupeme, nakrájíme na nudličky, osmahneme na másle a při podávání jimi posypeme porce králíka.
800 g králíčího hřbetu a kýty
sůl
lžička mletého zázvoru
olej
cibule
20 g hladké mouky
200 ml smetany
citrónová šťáva
mandle
máslo
Králík na šlehačce
Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a vložíme na pekáč. Posypeme na větší kousky nakrájenou cibulí a anglickou slaninou nakrájenou na kostky. Pečeme na másle doměkka. Pak zalijeme šlehačkou a ještě asi 10 - 15 minut dopékáme. Podáváme s vařenými bramborami nebo zeleninovým salátem.
králík
2 cibule
anglická slanina
šlehačka
sůl
pepř
máslo